Gerard Keilholtz
Basiliek Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming Zwolle
De Onze Lieve Vrouwekerk, zoals mde basiliek tot 1999 heette, is gebouwd in enkele periodes. Het koorgedeelte, kapel genoemd destijds, kwam gereed in 1399. De beroemde Zwollenaar Thomas a Kempis, geestelijke en schrijver van het boek: De Imitatione Christi (De Navolging van Christus) heeft als 18 jarige in de kapel zijn leven onder de bescherming van de Heilige Maagd Maria gesteld voor hij het klooster op de Agnietenberg, even ten noorden van Zwolle, betrad. Zijn reliekschrijn is sinds 2006 in de basiliek aanwezig en trekt veel belangstelling van toeristen en pelgrims.
In de tijd tussen 1580 en 1809 is de kerk buiten gebrtuik van de eredienst geweest. Koning Lodewijk Napoleon maakte daar in 1809 een eind aan. De katholieken kwamen uit de schuilkerken en kerkten o.a. in de Kruiskerk, zoals de O.L.V. kerk inmiddels was genoemd. In 1811 kon de eerste mis worden gehouden. Het neogotische interieur werd tussen 1870 en 1890 aangebrach.
In de jaren 1975 tot 1981 is de kerk teruggerestaureerd tot haar middeleeuwse vorm met behoud van neogotiek.
In 1999 verleende paus Johannes Paulus II de kerk de eretitel basilca minor bij gelegenheid van het 600 jarig bestaan van het gebouw
Dispositie | Speeltafel | Basiliek | Peperbus
Meer info over de basiliek: www.olvbasiliekzwolle.nl